Kjære konfirmant!

Denne helgen har det nok en gang vært konfirmasjonshelg rundt omkring i vårt vakre land. Ungdommer i hvite kapper og deres festkledde familier har fylt kirker og selskapslokaler. Det har vært god mat, taler og gaver. Ikke minst gaver. For det kan ofte virke som en del av disse unge konfirmerer seg mest for gavene, og ikke for det konfirmasjonen egentlig står for. Og konfirmasjonsgaver er åpenbart ikke lenger det samme som da jeg var konfirmant for noen år siden..

Bilde lånt fra bragmybag.com

At ungdomstiden har forandret seg fikk man definitivt en pekepinn på rundt skolestart, da et kjøpesenter reklamerte for skolevesker til flerfoldige tusenlapper. For det trenger man jo!  En skolesekk på ryggen er jo fullstendig upraktisk og helt ute. Nå ble det såpass mye kritikk i forhold til dette at kjøpesenteret fjernet denne annonsen. Men det tok ikke lange tiden før jeg så nok en reklame som fikk meg til å sperre opp øynene (for ordens skyld, ikke fra det samme kjøpesenteret, men et nærliggende). For hva med en Mulberry-veske til sånn ca. 10 000 lapper til årets konfirmant? 

Og da spør jeg meg selv: hva i huleste skal en 14-15-åring med en dyr Mulberry-veske? Og hvem pokker kjøper noe sånt til en ungdom? Og hva slags forventninger har egentlig konfirmanten til gavebordet? 

Jeg personlig synes dette er galskap. Rett og slett! Joda, jeg vet at det forventes at man gir en litt finere gave enn en vanlig bursdags- eller julegave når en av dine nærmeste inviterer til konfirmasjon. Og har du selv konfirmant må du regne med å bruke en liten formue på selskap og gave. Jeg har allerede gruet meg i flere år til våre skal konfirmeres, de to eldste to år på rad.. En ting er sikkert, vi kommer ikke til å bruke tusenlapper på noen Mulberry-veske! 

Og joda, mange får bunad og bunadssølv til konfirmasjonen. Jeg fikk det selv, brodert av min farmor til og med. Og jeg håper mine barn har lyst på bunad selv, spesielt datteren min. Og joda, jeg vet at dette lett koster mer enn en designerveske. Men det er også en tradisjonell engangsinvestering som du har resten av livet. Nå argumenterte denne butikken med at denne vesken også var en gave som varte resten av livet, men det tror jeg hva jeg vil om. Den vil nok være fin og klassisk i noen år, men det kommer alltid nye modeller, og før eller siden vil nok 14-15-åringen synes den er umoderne og slutte å bruke den.

En gang sikkert en flott Mulberry-veske, nå en veske kjøpt på Ebay for en slikk og ingenting, fullstendig umoderne og brukt et fåtall ganger. 

Hva i alle dager skjer når det er greit å bruke 10 000 eller mer på en veske? Til et barn. Til noen som knapt nok har behov for en veske. Ja, jeg er muligens gammeldags, men jeg ser slett ikke behovet for noe sånt. En sånn veske er kun et statussymbol. En show off. Se på meg! Og det hører ingensteds hjemme å plassere noe sånt på gavebordet til konfirmanten. Selv ikke om du har en haug av tusenlapper du klør etter å bli kvitt. Bruk dem på noe litt mer fornuftig! Gi et bidrag øremerket sertifikat, bil eller fremtidig bolig. Vil konfirmanten absolutt ha en så dyr veske, eller noe annet som man egentlig ikke har behov for, så la henne eller ham jobbe for det selv. 

Og joda, jeg vet at det er sånn vår verden har blitt. Der dyre merkeklær, vesker og status i enkelte kretser tar over. Det gjør meg rett og slett trist. Trist for dem som måler verdier i ting. Trist for dem som faller utenfor, som ikke har råd til å henge med. Trist fordi dette er den verden mine barn vokser opp i. Og jeg håper at vi klarer å lære dem at dyre ting ikke er det viktigste. At man fint kan være lykkelig uten. For vi har slettes ikke råd til å kjøpe merkeklær og dyre vesker til våre tre. Og strengt tatt, om vi en dag vinner (mye) mer enn 50 kroner i Lotto, så hadde jeg fortsatt ikke sett noen grunn til å bruke penger på sånt.

Kjære konfirmant! Sett pris på de gavene du får, selv om det ikke er tusenlapper og designervesker. Ikke mål din egen verdi mot hvordan andre storslått har feiret sin konfirmasjon og gavene andre har fått. Ikke tenk tilbake på dagen din som den dagen du fikk den pengesummen eller den dagen du ikke fikk den veska. Husk heller de fine timene i godt selskap og forhåpentligvis mange fine ord om hvor verdifull akkurat du er, akkurat sånn du er! Sånne øyeblikk trumfer enhver Mulberry-veske og er blant det aller mest verdifulle du noen gang vil få! Ta vare på dem!

#konfirmant #gave #designveske #mulberry #feilverdier

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg